Journalistieke nieuwsgaring en productie
Om nieuws tot aan de man te brengen zijn er verschillende nieuwsagentschappen: de nationale, internationale en wereldnieuwsagentschappen. Zij zorgen ervoor dat we dagelijks van een flinke portie nieuws voorzien worden door hun specifieke werking. Het is hierbij noodzakelijk dat nieuws zo objectief mogelijk is.
Nieuwsgaring en productie
Zowel nationale, internationale als wereldnieuwsagentschappen zijn belangrijk om in de stroom aan nieuws die we van binnen- en buitenland te verwerken krijgen te kunnen selecteren en het belangrijkste en meest exclusieve nieuws tot bij de mens te krijgen. Op allerlei manieren wordt nieuws aan ons meegedeeld: via de radio, televisie, internet in het algemeen, met een belangrijke rol voor social media, maar ook via kranten en tijdschriften. Journalisten zijn continu in de weer om ons tijdig van interessant nieuws te voorzien. Het nationaal persagentschap voor België is Belga, voor Nederland is dit het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Zij zijn voor hun nieuwsgaring en productie sterk afhankelijk van de internationale nieuwsagentschappen maar ook van de wereldnieuwsagentschappen. Journalisten nemen vaak interviews af en dan is het belangrijk om dit op een zo goed en efficiënt mogelijke manier te doen.
Journalistieke codes
Om de nieuwsgaring- en productie niet te subjectief te doen, zijn journalisten verplicht om de journalistieke codes na te leven. Deze codes zijn internationaal beslist en vastgelegd via de internationale Raad van de Journalistiek en zijn de volgende:
- De Verklaring der plichten en rechten van de journalist (1971)
- De Code van Journalistieke Beginselen (1982)
- Code van de Raad voor de Journalistiek (2010)